Friday, June 5, 2009

Erti Kawan..


Tak faham dgn Makna "Kawan" dalam "persahabatan"......
huhu... ex-classmate aku kate dah dua hari ni dia tgok aku sentimental jerk... (Bukan sentimental Diana... tp terasa hati...). Betul cakap Lin @ Danishumaira dalam 1 entry dia "Ikhlas ke kite ni berkawan???" Dia mungkin ada maksud dan makna dia tersendiri dalam entry dia tu.
Tapi bagi aku Mmg susah nak dapat kawan susah dan senang.... kawan senang mmg senang nak dapat, dan senang pulak dia pergi bila kite dalam kesusahan. Lumrah hidup namanya. Kena pulak era kemajuan sekarang ni. Yang kekurangan akan ditinggalkan, lagi ditindas tanpa memberi peluang.
Saat ni, email tentang makna kawan yang di forward kan dari "kawan-kawan" yang aku terima ni macam tak der maknenye...
Copy from my email :
kata mak,
KAWAN tu ibarat lebah,habis madu sepah dibuang.......

kata abah,
KAWAN tu umpama bunga ros, dipandang cantik dipegang sakit.....

kata atuk,
KAWAN tu seperti air, terus mengalir.....

kata nenek,
KAWAN tu bak bulan, dipuja dan disanjung tp nun jauh di sana....

kate sedare,
kawan tu mcm makanan, kawan makan kawan!!

kata abang,
KAWAN tu seperti lembu, mengikut saje ape dikata........

kata kakak,
KAWAN tu tak ubah macam durian, bau je busuk tp sedap dimakan....

kata adik,
KAWAN tu macam biskut, sekejap ade sekejap takde.......

kata aku,kawan tu tak kisahlah camner..
walaupun dia IBARAT LEBAH, UMPAMA BUNGA ROS, SEPERTI AIR, BAKBULAN, SEPERTILEMBU, TAK UBAH MACAM DURIAN & MACAM BISKUT!!!

dia tetap kawan....tau tak sebab ape???
sekali aku dah kawan ngan diaselamanye dia ttp kawan aku...itu cara aku berkawan..!!

So, aku rasa aku perlu mengubah persepsi berkawan dalam hidup ni. So, apa yang bermaksud dengan "kawan Baik" mmg tak ada maknanya... Cuma penyedap bunyik jer. Cuma jgn lupa pesanan orang tua-tua : Buat baik berpada-pada.... buat jahat sekali-sekali (hhhaaa..yg ni aku tambah). Huhu...
Chow....!!

2 comments:

  1. yg geramnyer noli, org yg kita kwn ni dpn kita ckp kemain baik belakang kita habis dikenakan, senang je org mcmni kwn mcm tu je la, jgn lyn lebey2 itu je lama2 dia yg malu sendirik

    ReplyDelete
  2. Betul laa Lin... So, I choose Silent is good dari bercakap dgn dia...

    ReplyDelete